St.Michael Altın Kubbeli Katedral
Temmuz 24, 2017
Dinyeper Nehri’nin hemen kenarında bulunan ve Aziz Sofya Kilisesi’ne göre kuzeydoğuda kalan bir uçurumun kenarında konum sahibi olan St. Michael Altın Kubbeli Katedral Domed Monastery, ilk olarak 1108-1113 yılları arasında inşa edilmiştir. Zamanla çevresine barok stilde binaların yapıldığı katedralin manastır olarak kullanılan binası belirli tarihler aralıklarıyla yıkım ve yeniden inşa dönemlerinden geçmiştir. Altın kubbelerinin yanında Başmelek Mikail’e adanmış olan bir anıtın bulunduğu inşa mozaikleri ve freskleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
Duvarlar ve Kemerlerin üzerinde yer edinen ikonlar 19. Yüzyılın en meşhur Sırp ressamlarından biri olan Dimitrije Avramovic tarafından şekillendirilmiştir.
Bazı Bilim adamları Hıristiyan ismi Demetrius Olan Prens Iziaslav yaroslavych’in inşa ettiğine inanmamaktadır. Bu kilisenin inşa edilmesinin bir nedeni ise Svyatopolk un göçebe Polovtsianlar üzerinde elde ettikleri son zaferdir. Bu zaferin üstüne bu kilise inşa edilmiştir. Bu Manastır Svyatopolk ailesinin bir aile manastırı olarak kabul edildi. Bunun nedeni ise bu aile fertlerinin orada gömülü olmasıdır. 1240 ta yaşanılan Moğol saldırılarında Manastır ciddi bir tehdit altına girmiş ve altın kubbeleri hasar görüp kaldırılmıştır. Bu Manastır uzun yıllar boyunca hetmanların ve diğer hayırseverlerin himayesi altında bulundu.
Hem ülemiz Türkiye den hem de bir çok çeşitli ülkelerden gelen turistlerin ilk odağı olan bu manastır tam bir kültür mirasıdır. Kiev tarafından en iyi şekilde korunmuş ve günümüze kadar getirilmiştir. Hristiyan dünyasının en önemli servetlerinden olan bu kilise Kiev halkının dini günlerde ki ilk adreslerinden bir tanesidir. Yılbaşı ve Paskalya bayramlarında izdiham derecesinde bir ziyaretçiyi kabul eder ve ibadetlerini sağlar. Bağımsızlık meydanından ulaşımını yürüyerek 5 dakikadır. Çevresinde bir çok park yer almaktadır ve en sıradan günlerde bile bir hareketlilik mevcuttur. Ulaşım için en yakındaki metro özgürlük meydanı istasyonudur. Her ne kadar dini günlerde büyük bir kalabalık yaşansa da ülke için önemi olan Cumhuriyet Bayramı ve Yılbaşı Bayramı için kilisenin önünde bulunan geniş alandan yararlanılmaktadır. Havaifişek gösterileri, Konserler, Görsel Showlar ve çeşitli festivallerin burada yapıldığı bir çok kez görülmüştür.